• Gratis bezorging vanaf 250,- excl. btw in Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden) en België (m.u.v. Walonië)

  • Bezorging met eigen bezorgservice

  • Veel uit voorraad leverbaar

  • Direct afhalen vanaf onze locatie

27 juli 2022

De juiste bureauhoogte bepalen doe je zo

Ervaar jij regelmatig klachten als nek-, schouder- of rugpijn? En heb je hier voornamelijk in de avonduren en in het weekend last van? Dan is de kans groot dat de hoogte van jouw bureau tijdens de kantooruren niet goed staat. Om de juiste bureauhoogte te bepalen is het belangrijk om te kijken naar jouw lichaamslengte en de hoogte van je bureaustoel. In dit artikel leggen we graag aan je uit hoe je de juiste bureauhoogte bepaalt en hoe je een ergonomische werkplek creëert. 

Spring snel naar:

Bureauhoogte bepalen op basis van jouw lichaamslengte 

De Arbo-regels voor een goede werkplek zijn door de jaren heen steeds strenger geworden. Een bureau dat goedgekeurd is door Arbo moet aangepast kunnen worden aan de persoon die erachter zit. Hiervoor is een verstelbaar bureau natuurlijk de ideale oplossing.  

Je kunt de bureauhoogte bepalen op basis van de lichaamslengte. Hieronder geven we je een overzicht van de juiste bureauhoogtes bij de desbetreffende lichaamslengtes. Wanneer je de juiste bureauhoogte instelt kan er een ergonomische werkhouding worden aangenomen.  

Lichaamslengte  Hoogte van het bureaublad 
150 cm  62 cm 
155 cm  64 cm 
160 cm  66 cm 
165 cm  68 cm 
170 cm  70 cm 
175 cm  72 cm 
180 cm  74 cm 
185 cm  76 cm 
190 cm  78 cm 
195 cm  80 cm 
200 cm  82 cm 

Bovenstaande tabel is een handige maatstaaf om de ideale bureauhoogte te bepalen. Echter is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de juiste werkhouding afhankelijk is van verschillende factoren. Ieder lichaam is anders. Wanneer je twee personen van 180 cm naast elkaar zet, is de kans groot dat de één bijvoorbeeld langere benen heeft dan de ander. Daarom is het ook van groot belang om de bureaustoel op de juiste hoogte in te stellen.  

Zo stel jij jouw bureaustoel op de juiste hoogte in 

Om een ergonomische werkhouding aan te nemen moet niet alleen de juiste bureauhoogte bepaald worden, ook jouw stoel moet goed staan. Met de huidige ergonomische bureaustoelen zorg je ervoor dat jouw lichaam goed ondersteund wordt. Maar hoe stel je jouw bureaustoel goed in? Dat leggen wij hieronder graag aan je uit.  

  • Stap 1: Ga op je stoel zitten en stel de juiste hoogte in waarbij je voeten goed op de grond staan en je onder- en bovenbenen een hoek van 90 graden maken.  
  • Stap 2: Nu ga je de juiste zitdiepte van de zitting bepalen. Er moet één vuist tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie passen.  
  • Stap 3: Laat de rugleuning mooi aansluiten bij de rug. Plaats de bolling onderaan de rug.  
  • Stap 4: Tot slot is het noodzakelijk om de armleggers in te stellen. Laat je onderarmen op de armleuningen hangen en zorg dat je onder- en bovenarmen een hoek van 90 graden maken. Stel je armleggers op deze hoogte in.  

Deze klachten kun je ervaren bij een te hoog of te laag bureau 

Een bureau dat te hoog of te laag staat ingesteld kan leiden tot nek-, schouder- en rugklachten. Staat jouw bureau te hoog ingesteld? Dan trek je automatisch je schouders op tijdens het werken. Dit zorgt op den duur voor pijn in de schouders, de nek en de rug.  

Echter is het ook zeker niet goed wanneer je bureau te laag ingesteld staat. Wanneer je bureau te laag staat buig je automatisch een beetje naar voren om goed bij je toetsenbord en muis te kunnen. Hierdoor krijg je ook last van nek-, schouder- en rugklachten. Zorg er dus voor dat je de ideale bureauhoogte bepaalt voor jouw lichaam. 

Hoe groot moet het bureaublad zijn? 

Naast het bepalen van de juiste bureauhoogte is het belangrijk om te kijken naar de juiste afmetingen van het bureaublad. Want hoe groot moet het bureaublad zijn om ergonomisch te kunnen werken? Zorg voor een bureaublad van minimaal 120 cm breed en 80 cm diep. Op die manier heb je voldoende ruimte om jouw monitor(en) op een correcte afstand neer te zetten.  

Een handige vuistregel hierbij is dat jouw beeldscherm op minimaal een armlengte afstand moet staan. Daarnaast is het verstandig om voor een lichtkleurig bureaublad te kiezen met een matte afwerking. Dit voorkomt namelijk dat het bureaublad licht weerkaatst.  

Tip: Het is ook mogelijk om jouw eigen bureau samen te stellen. Je kiest dan zelf voor een bepaald bureaublad in combinatie met een onderstel. Voor meer informatie lees je ons artikel: ‘Jouw eigen bureau samenstellen?‘.

Wissel regelmatig van bureauhoogte met een zit-sta bureau 

Om je beter te kunnen concentreren en de kans op lichamelijke klachten te verminderen is het verstandig om regelmatig staand te werken. Dit is mogelijk met een zit-sta bureau. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om regelmatig op een kruk te werken. Dit is goed voor de bloeddoorstroom. Wanneer je van zitoplossing wisselt of je gaat staan dan moet de bureauhoogte opnieuw ingesteld worden.  

Zorg er hierbij altijd voor dat je onder- en bovenarmen een hoek van 90 graden maken wanneer je jouw onderarmen op het bureaublad legt. Bij veel zit-sta bureaus is het zelfs mogelijk om verschillende ideale hoogtes in te stellen. Met één klik op de knop staat jouw bureau dan op de juiste hoogte wanneer je van zitoplossing wisselt of gaat staan. Zo hoef je niet iedere keer opnieuw de bureauhoogte te bepalen.  

Creëer een ergonomische werkplek met KantoormeubelBaron 

Werk jij nog steeds aan een bureau dat niet verstelbaar is? En kun je hierdoor niet de ideale bureauhoogte bepalen? Of is het met jouw bureaustoel niet mogelijk om de juiste zithouding aan te nemen? Dan is er werk aan de winkel. Hier helpt KantoormeubelBaron je graag bij. Bekijk direct ons ruime assortiment aan bureaus en bureaustoelen. Creëer voor jezelf een ergonomische en inspirerende werkplek waar je in alle rust kunt werken!